ZwemVereniging Lobith

Zwemactiviteiten


Onze vereniging bestaat uit verschillende onderdelen:
- Watervrij maken
- Zwem-ABC
- Hogere diploma’s
- Recreatief zwemmen

Watervrij maken
Kinderen kunnen bij ons komen zwemmen als ze vijf jaar zijn. Omdat wij geloven dat kinderen het best leren zwemmen als ze er plezier in hebben, bieden wij vóór het ABC een traject aan om de kinderen watervrij te maken. Op speelse wijze wordt er in dit traject aandacht besteed aan o.a. te water gaan, onder water oriëntatie, drijven, draaien en een basis van de zwemslagen. Om de kinderen en ouders te laten zien wat de kinderen al kunnen, hebben wij drie toetsen ontwikkeld met een leuk zwembewijs (geen officieel diploma): Ollie de Olifant, Kwekkie de Eend en Krokie de Krokodil. Na het behalen van deze toetsen kan een kind beginnen met het Zwem-ABC.

Zwem-ABC
Diploma A is het eerste deel van het pakket. A staat voor ‘Aankomend zwemmer’. Centraal staat bij dit diploma het vrij en onbevreesd in het water kunnen zijn. Hier wordt de basis gelegd voor de zwemslagen. Diploma B staat voor ‘Beter zwemmer’. Dit diploma is gericht op het verder ontwikkelen van de verschillende vaardigheden en het verbeteren van de conditie. Met diploma C wordt het Zwem-ABC afgesloten. C staan dan ook voor ‘Compleet zwemmer’. Hier wordt vooral aandacht besteed aan het verfijnen van de techniek en het vergroten van de zwemafstanden om de conditie nog verder te verbeteren. Voor de zwemveiligheid van de kinderen is dit erg belangrijk.

Bij een gedeelte van elk diploma moeten de kinderen, behalve hun badkleding, ook extra kleding aan. Hieronder geven we deze extra kledingeisen van elk diploma weer.

Diploma A
- T-shirt met korte mouwen
- Korte broek (géén legging of strakke broek)
- Schoenen met stevige zool
ZwemABC
Diploma B
- T-shirt met lange mouwen
- Lange broek (géén legging of strakke broek)
- Schoenen met stevige zool

Diploma C
- T-shirt met lange mouwen
- Lange broek (géén legging of strakke broek)
- Regenjas
- Schoenen met stevige zool

Hogere diploma’s
Na het afsluiten van het Zwem-ABC, is het mogelijk om door te gaan met de Zwemvaardigheidsdiploma’s. Deze diploma’s sluiten aan bij de vaardigheden die de kinderen al beheersen. Zwemvaardigheid omvat alle facetten van de zwemsport. Bij Zwemvaardigheid ligt het accent vooral op de technische uitvoering van de (voort)bewegingsvormen. Daarnaast worden ook nieuwe zwemslagen aangeleerd, zoals de vlinderslag, polocrawl en samengestelde rugslag. Zwemvaardigheid bestaat uit drie diploma’s: 1, 2 en 3. Deze diploma’s omvatten verschillende zwemtechnieken en worden gezien als basis voor de keuzepakketten. Bij de keuzepakketten kunnen de kinderen zich specialiseren in verschillende onderdelen van het zwemmen. In overleg met het kader en de kinderen wordt steeds besloten welke keuzepakketten er aangeboden worden. Momenteel (september ’10) zijn dat Survival en Wereldzwemslagen. Zwemvaardigheidsdiploma’s en keuzepakketten worden ook wel gezien als voorbereiding op bijvoorbeeld waterpolo of wedstrijdzwemmen.

Zwemmen voor volwassenen
Vanaf 18 jaar kan er bij ons recreatief gezwommen worden. Hierbij bepaal je helemaal zelf hoe je wilt zwemmen. Je kunt zwemmen voor de ontspanning, lekker rustig, of juist baantjes trekken om conditie op te bouwen. Wat in ieder geval aanwezig is, is de factor gezelligheid. Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit, iedereen is welkom om in deze groep te komen zwemmen!